99 – PESSEBRE: “LA PEDRA SECA AL MONT-ROIG DEL SEGLE XIX”

with No hi ha comentaris

El 2016 el Centre Miró va fer un pessebre dedicat a les construccions de pedra seca de Mont-roig que havien estat declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN). Són les barraques del Jaume de la Cota, Comuns del Pellicer, Miquel Terna, Lliris i Espiral.

Es va inaugurar el 17 de desembre.

A l’acte d’inauguració hi van assistir més d’un centenar de persones i va ser presidit pel Sr. Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, que va elogiar el treball constant dut a terme pel Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, remarcant la importància de divulgar i conservar aquest ric patrimoni en pedra seca que tenim al nostre municipi.

Tot seguit va tenir lloc l’actuació del Guillem Anguera, que amenitzà l’acte amb el seu acordió diatònic, interpretant el Cant del Ocells i fragments de nadales.

Mont-roig és un poble agrícola, envoltat d’un entorn rural, on la pedra seca és un dels principals elements estructuradors del nostre paisatge, la qual cosa aporta valors estètics, històrics i ecològics. Les construccions de pedra seca són un dels elements etnològics que s’adapten millor al medi, marcant la fisonomia paisatgística del territori i convertint-les en un important valor patrimonial de gran potencialitat turística, ja que són veritables obres d’art de l’arquitectura popular.

En aquest pessebre, que pretén donar a conèixer aquestes belles construccions, hi podem veure reproduccions de les 5 barraques esmentades, a més d’altres elements bastits en pedra seca que podem trobar escampats pel nostre terme, com marges, carrerades, clapers i trones. Al voltant de les barraques s’han recreat diverses escenes rurals on els pagesos estan portant a terme les activitats habituals del dia a dia, veremant, recollint les olives, anant amb el carro a mercat, anant cap al tros, fent la migdiada… També s’ha representat el món de la ramaderia, amb el pastor, el gos, les ovelles i una carrerada, el camí ramader per on transitaven els ramats. Els personatges s’han vestit amb la indumentària d’aquella època, situant-los entre camps de vinyes i oliveres (els conreus predominants al nostre terme al s. XIX). També s’hi ha representat el camí vell del Prat i el camí del Casalot, els quals permetien als pagesos de Mont-roig apropar-se a aquelles terres.

Paral·lelament al pessebre, a l’espai central del Centre Miró, s’ha muntat una exposició de fotografies realitzades per l’Esther Bargalló, on es poden visualitzar les cinc barraques declarades BCIN i també s’han exposat imatges on es veuen els membres de la junta del Centre Miró realitzant els treballs previs d’aquest pessebre.

.

PREMSA

“El Centre Miró recrea el Mont-roig rural del segle XIX en un pessebre”. “Diari de Tarragona” (13-12-2016)

“Pessebre de pedra seca”. “Blog Etnologia” (18-12-2016)

“Les barraques de pedra seca, al pessebre del Centre Miró”. “El Punt Avui” (25-12-2016)

“Pessebre: la pedra seca al Mont-roig del segle XIX”. “Full informatiu de la revista Pedra seca”, núm. 136 (gener 2017)

.