53- RESUM 2011

with No hi ha comentaris

Aquest any hi van haver 5.375 visitants. Més de 43.000 des del 2005.

Cal recordar que de l’abril al juliol vàrem tenir el Centre Miró funcionant esporàdicament. L’Ajuntament havia tret la persona de la recepció i els membres de la junta el suplien quan podien.

Foren uns mesos, des de gener a juliol, d’assetjament, crisi de funcionament i, finalment, supervivència.

El Centre Miró ha estat present a la Fira de Mont-roig 2011 amb un estand dedicat al Centenari Miró/Mont-roig i celebrant els 100 anys de l’arribada de Miró a Mont-roig. S’ha aprofitat l’avinentesa per lliurat als socis i simpatitzants la samarreta del Centenari, així com la garrofa mironiana amb la frase “Sempre duc al maletí una garrofa de Mont-roig”.

A més, es va aprofitar per tenir un nou puzzle que reproduïa el quadre “L’été” (1938). Aquest era de menor grandària del que hi havia al propi centre dedicat al tapís. Permetia dur-lo a esdeveniments per dedicar-lo a la quitxalla.

Aquest any es va publicar el treball que havien fet des de la Universitat Rovira i Virgili pel “Catàleg del paisatge del Camp de Tarragona” que es centrava en la relació de Miró amb Mont-roig, com un dels més rellevants “paisatges artístics”. Aquest treball el va  publicar el Ministerio del Medio Ambiente el 2011. Era “El valor del paisaje: expresiones”.


En la seva introducció explica que “el presente volumen recoge una selección del conjunto de experiencias de puesta en valor del paisaje identificadas tras el correspondiente trabajo de campo…”. Els paisatges mironians de Mont-roig són una de les 210 experiències citades, concretament està dins de l’apartat “Turismo artístico: Literatura y Artes plásticas”, i és una de les sis rutes esmentades; per exemple, la següent és la “Ruta de García Lorca” de Granada. Sols unes frases: “El paisaje de Mont-roig influye poderosamente en la pintura de Miró, que descubre los campos llenos de algarrobos y olivos… En el Centro Miró, se pueden contemplar las reproducciones facsímiles de los cuadros de Joan Miró relacionados con Mont-roig…”.

Les eleccions municipals al mes de maig de 2001 van suposar una aturada per la ruta de “El paisatge dels genis”. Malgrat tot, a l’abril, es va fer un primer disseny del fulletó. El 27 de setembre de 2011, a la seu de la Diputació de Tarragona i amb representació de tots quatre ajuntaments, el projecte fou, finalment, presentat a la premsa. Hi van participar l’alcalde Ferran Pellicer i el regidor de Turisme Francisco Chamizo. Hi assistírem membres del Centre Miró.

Un dels participants d’una visita guiada al Centre Miró (19 de febrer de 2011) va enregistrar les imatges i les va penjar al YouTube:

Aquest any cal remarcar les visites que van fer: Rosa Maria Malet (directora de la Fundació Miró de Barcelona), Joan Gardy Artigas (col·laborador de Joan Miró en les seves obres de ceràmica) i Vicenç Altaió (comissari del Centenari Miró 1993).

Es va publicar l’informe d’aquest any al “Ressò mont-rogenc” núm. 121 (2n trimestre 2012).

“El valor del paisaje”

Estand a la Fira (2011)