Tastets de patrimoni està organitzat pel Institut Ramon Muntaner la Biblioteca Pública de Tarragona.
Aquesta vegada es composava de dues conferències a la Biblioteca Pública de Tarragona (c/ Fortuny 30) i, posteriorment, d’una visita a Mont-roig.
Dijous 21 de març de 2013, a les 19 h.:
“Paisatges mironians a Mont-roig del Camp”.
Conferència a càrrec de Martí Rom, president del Centre Miró. Sobre la relació del pintor Joan Miró amb Mont-roig del Camp, on hi va anar per primer cop el 1911 i hi va fer llargues estades (tres o quatre mesos a l’any) fins el 1976.
Dijous 11 d’abril, a les 19 h:
“La pedra seca, patrimoni cultural en el món rural. Les barraques de Mont-roig: un museu a l’aire lliure”.
Conferència a càrrec d’Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional).
A Mont-roig del Camp, encara perduren una gran quantitat de barraques, marges i altres elements construïts amb aquesta tècnica. Les barraques són l’exponent més notable de les construccions de pedra seca realitzades per la pagesia. Veure :
Dissabte 25 de maig:
“Sortida cultural a Mont-roig del Camp: les construccions de pedra seca, els paisatges mironians i el Centre Miró”.
Primer, acompanyats per Esther Bargalló, es va fer part de l’itinerari de les “Barraques de pedra seca”. Les barraques B5 (del Aiguader), B6 (dels Comuns del Pellicer), B9 (del Miquel Terna). L’Esther Bargalló ens farà de guia i ens explicarà les seves característiques.
A continuació, amb Martí Rom, es va fer part del itinerari Miró (“3MR: Mirar, Miró, Mont-roig”): la muntanya de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca (quadre “Mont-roig. Sant Ramon”, 1916). Aquí ens va acompanyat el Miquel Anguera.
Després de dinar: el “Mas d’en Romeu” (quadres “Casa de La Palmera” i “Hort amb ase” del 1918). I ja en el poble, l’ indret del el quadre “Poble i església de Mont-roig” (1919). Finalment Es va fer una visita guiada al Centre Miró.
PREMSA
“Mont-roig y Miró ejes de los Tastets de primavera”. “Diari de Tarragona” (19-03-2013)
.