Cap de setmana mironià

Pocs dies abans del seu sant, Joan Miró venia a Mont-roig per passar l’estiu. Miró estimava les catifes que durant els anys seixanta, i fins a principis dels setanta, es feien a Mont-roig per rebre la Mare de Déu de la Roca. Eren de formes geomètriques i fetes amb safatans (encenalls) tenyits amb anilines per adquirir bells colors.

El 29 d’agost de 2004, es va recuperar aquesta tradició de les catifes, per les Festes Quadriennals de la Mare de Déu de la Roca.

L’origen de la ceràmica del “Pla de l’Ós” (1976) de la Rambla de Barcelona són aquestes catifes mont-rogenques.

Partint d’aquesta experiència, el Centre Miró de Mont-roig en set edicions (del 2005 al 2010, i el 2012) ha promogut que associacions i veïns del poble reprodueixin quadres de Miró a la manera d’aquelles catifes que es feien i encara es fan el 8 de setembre dedicades a la Mare de Déu de la Roca. En cada edició hi ha al voltant d’una trentena de reproduccions i diverses propostes adients dels artistes locals. En total en les set edicions s’han fet 228 reproduccions de quadres mironians i 57 aportacions d’artistes locals.

A més, el 2012 s’hi han afegit els forns, bars i restaurants del poble preparant diverses propostes (begudes, menjars i tapes) mironianes. Normalment, també es fa una cercavila amb els “Grallers de Mont-roig” i el conjunt de música tradicional “La Cobla d’en Taudell”. A la fi del cap de setmana, les reproduccions mironianes es tornen a convertir en encenalls de colors. Aquesta és una proposta popular i efímera, a la manera d’alguna que va fer el mateix pintor.”

Quadres Miró

Artistes Locals

Altres detalls