44 – SIS MESOS DE RESISTÈNCIA. EL CENTRE MIRÓ CONTINUA

with No hi ha comentaris

El 21 de desembre, l’alcalde Fran Morancho havia decidit excloure al Centre Miró del Centenari Miró. Veure el punt “41”.

En el ple del 23 de febrer (un 23-F) l’alcalde havia aconseguit aprovar el desallotjament del Centre Miró. Veure el punt “43”.

Trencant unilateralment el conveni de col·laboració de data de 30 de novembre de 2006.  es va firmar un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament. Veure el punt “10”.

Casualment el 25 de febrer “La Vanguardia” publicava, a doble pàgina, l’article: “Miró. La masia de Mont-roig albergarà un museo”. El mateix dia l’Ajuntament treia la nota de premsa: “L’Ajuntament, a punt de tancar un acord per museïtzar el Mas Miró”, on es remarcava que “L’acord serà la culminació del Centenari de l’arribada de Miró a Mont-roig”.

El Mas Miró no es va obrir al públic fins el 20 d’abril de 2018. Set anys després. Si aleshores s’hagués tancat el Centre Miró, durant aquests set anys no hi haguera hagut cap centre dedicat a Miró a Mont-roig.

Quan això va succeir, l’apertura del Mas Miró, l’Ajuntament i la Successió Miró van determinar que calia tancar el Centre Miró. Era el que hagués passat el 2011 amb el desallotjament “temporal” de tot l’espai expositiu del Centre Miró. L’objectiu de l’alcalde Fran Morancho era, ja aleshores, deixar sense cap lloc dedicat a Miró al nucli de Mont-roig. Deuria voler desplaçar el centre d’interès cal al mas, cap a la platja. Més a prop de Miami, el nucli de població sorgir els anys seixanta, on ell, i la major part de l’equip de govern, viuen.      

Nota de premsa de L’Ajuntament (25-02-2011):

En plena campanya electoral de les eleccions municipals del 2011, la “Comissió del Centenari Miró Mont-roig 2011” més Emili Fernández Miró i Joan Punyet Miró (de la Successió Miró) van convocar a la premsa per la signatura de l’acord. No podia convocar l’Ajuntament, però s’hi indicava que hi firmaria l’alcalde Fran Morancho.

Veure article “La Junta Electoral veta la firma del convenio para museizar Mas Miró” (“Diari de Tarragona”, 29-04-2011):

Tornem al 2011. Finalment, un ple extraordinari, el 24 de març, demanat per l’oposició, va acordat donar suport al Centre Miró i deixar sense efecte el desallotjament que havia de produir-se el 4 d’abril.

La junta del Centre Miró va agafar el compromís el 5 de març que, si s’aconseguia aturar el desallotjament, s’asseuria amb l’equip de govern del nou consistori sorgit de les properes eleccions municipals per obtenir un consens sobre la conveniència de la continuïtat del Centre Miró.

.

PREMSA

“Enfrontaments entre el Centre Miró i Mont-roig pel Centenari”. Telenotícies” TV3 (02-03-2011)

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/enfrontaments-entre-el-centre-miro-i-mont-roig-pel-centenari/video/3401010/

“Centenari en perill”. “Avui” (26-03-2011):

“L’alcalde de Mont-roig considera una deslleialtat que ERC hagi revocat una decisió del ple”. “Reus Digital” (26-03-2011):

“El centenari Miró queda aturat de forma temporal”. “Avui” (15-04-2011):

“El Centre Miró exige al Ayuntamiento de Mont-roig que cumpla el convenio”. “Diari de Tarragona” (27-04-2011):

.

El Centre Miró va continuar amb els actes previstos pel Centenari Miró. Fent aquells que podia assumir els seus costos. Foren:

Exposició de fotografies dels “6 Caps de setmanes mironians (2005 a 2010)”.

Exposició fotogràfica “Mont-roig 1911”, un recull de trenta imatges del Mont-roig que va trobar Joan Miró quan va arribar al poble per primera vegada.

Conclusió:

El Centre Miró va aconseguir sobreviure, no sense molts problemes i maldecaps. En les eleccions municipals del 22 de maig de 2011, tan sols uns pocs mesos després, Fran Morancho va perdre l’alcaldia.

El “Centenari Miró Mont-roig” es va fer però sense la magnitud i importància que havíem previst. Mont-roig va perdre una oportunitat històrica de ser referent cultural durant aquells mesos.