El 2005 vàrem començar a fer el “Cap de Setmana Mironià”. Joan Miró estimava aquelles catifes que durant uns anys (1959-1971), es feien a Mont-roig per rebre la Mare de Déu de la Roca, patrona de Mont-roig i que era portada en processó des de la seva ermita.
Miró, en aquells 8 de setembre, pujava fins al poble acompanyat per algun amic a gaudir d’aquelles catifes. Freqüentment, eren de formes geomètriques fetes amb safatans (encenalls), tenyits amb anilines per aconseguir bells i emotius colors. El paviment ceràmic del “Pla de l’Ós” (1976) de la Rambla de Barcelona tenia com a referent aquestes catifes mont-rogenques.
Després de molts anys, es va recuperar la tradició de les catifes, el diumenge 29 d’agost de 2004, quan Mont-roig va rebre la seva Patrona, per celebrar les Festes Quadriennals de la Mare de Déu de la Roca que es van cloure el 8 de setembre del mateix any.
El 2005 el Centre Miró de Mont-roig va impulsar la realització d’un cap de setmana on el poble de Mont-roig feia una festa de benvinguda a Miró per les mateixes dates, quan ell venia a passar varis mesos al poble. Amb l’ajut d’associacions i veïns del poble, es reproduïen quadres del pintor a la manera d’aquelles catifes. A més, artistes de Mont-roig també feien les seves aportacions. Els carrers i places del poble s’omplien de Miró.
Primer calia recollir sacs i sacs de safatans (encenalls) i, a continuació, tintar-los amb els diferents colors necessaris per tal de poder reproduir tots els quadres escollits (uns trenta a cada edició).
En paral·lel, la Yolanda Vela, membre de la junta del Centre Miró, dibuixava sobre paper, a dimensió real, les línies rellevants de cada quadre.
Finalment es lliurava a cada associació o grup de persones del poble que hi volia col·laborar, les bosses de safatans de colors necessaris, el dibuix mostra i una reproducció escanejada del quadre.
Aquest Primer Cap de setmana mironià es va fer els 18 i 19 del juny. El diumenge anterior a Sant Joan, que era quan sovint Miró, més o menys, anava a Mont-roig a passar l’estiu. Era una manera de donar-li la benvinguda, com si continués entre nosaltres.
Es van fer 37 reproduccions de quadres mironians. També hi havia 9 aportacions de diversos artistes del poble o relacionats.
Aquesta festa tenia un caràcter efímer, també a la manera de com estimava Miró aquests tipus d’actes. Al dissabte al matí s’iniciava l’elaboració de les reproduccions (de considerable grandària). El diumenge hi va haver una cercavila mironiana, amb els “Ninots Mironians”, els Grallers de Mont-roig i La Cobla d’en Taudell.
A la nit del diumenge es destruïen totes les reproduccions de quadres de Miró. Acabaven també en sacs (però de brossa).
.
PREMSA
“Joan Miró expone en Mont-roig”. “Diari de Tarragona” (19-06-2005)
“Ressò mont-rogenc” núm. 94 (2n trim. 2005)