78 – EL “SOL DE PALMES”, DEL CENTRE MIRÓ, EN UNA EXPOSICIÓ A TARRAGONA

with No hi ha comentaris

El 25 d’abril de 2014, es va inaugurar l’exposició “6 x 4, Visions del Patrimoni del Baix Camp”, a la Casa de la Generalitat de Tarragona (carrer Major 14), un recull de fotografies de Pep Escoda sobre elements significatius de les col·leccions de museus i centres d’interpretació del Baix Camp.

El novembre de 2009, el Centre Miró va incorporar el “sol de palmes” mironià a la seva col·lecció d’elements que permeten explicar la llarga relació de Joan Miró amb Mont-roig (fonamentalment reproduccions facsímils de quadres de la primera època).

Trobem el “sol de palmes” en fotografies dels seus tallers de Mont-roig i de Palma de Mallorca i també a l’escala del seu mas a Mont-roig. És un gran sol amb ulls, nas, boca i una munió de raigs que s’expandeixen per l’espai immediat.

El “sol de palmes” és un element important de l’univers mironià. És prou coneguda la seva passió pels objectes d’art popular, d’artesania. Són objectes que procedeixen d’unes tradicions sovint arrelades a les feines del camp o a les manifestacions religioses; objectes que estan impregnats de vida. Eren el punt de partida del seu procés creatiu.

El primer “sol de palmes” que va tenir Miró li va regalar el seu gran amic Joan Prats. L’havia comprat en una d’aquelles botigues que es posaven a la Rambla de Catalunya de Barcelona.

El “sol de palmes” del Centre Miró el vam incorporar (com suara hem dit), a la nostra col·lecció el novembre de 2009. Feia un parell d’anys que cercàvem algú per reproduir-lo. Finalment vam aconseguir que ho fes “Palmes Viaplana” de la Vilella Baixa; és l’única empresa que encara fa palmes i palmons a Catalunya.

Veure notícia “32”.

.