80 – EXPOSICIÓ “MIRÓ: ELS TALLERS DE MONT-ROIG I PALMA DE MALLORCA”

with No hi ha comentaris

Es va fer de l’1 de juny al 31 de desembre de 2014. Les fotografies eren d’Esther Bargalló i Martí Rom.

L’exposició és sobre els dos tallers que Joan Miró va tenir, l’un a Mont-roig i l’altre, posterior, a Palma de Mallorca.

Joan Miró (París, 1938): “Somio amb un gran taller… A Barcelona, treballo a l’habitació on vaig néixer… Voldria provar l’escultura, la ceràmica…”.

Del juliol al setembre de 1941 acaba a Mont-roig les tres últimes “Constel·lacions”. En el “Quadern de notes” (… a Mont-roig en juliol 1941)” escriu: “…Construir-me un gran taller, ple d’escultures… L’interior del taller que sigui ben humà i propici a la meva feina”. Després afegeix: “posar-hi al voltant alguna atzavara i figuera de moro, com també una roda de carro vella…”.

En una carta de l’esposa de Miró, Pilar Juncosa, des de Mont-roig, a l’esposa de l’arquitecte Josep Lluís  Sert (Moncha) li deia: “Aquí le falta aún el taller… tanto como nos hubiera gustado, que fuera José Luis, quien las hubiera dirigido!…” (8 de setembre de 1942). L’arquitecte seria el seu cunyat, Lluís G. Ylla Cassany. La data d’inici prevista era el febrer de 1943, però degut a alguns problemes econòmics s’ha de posposar.

El 1947 Miró viu nou mesos a Nova York. En una carta al seu cunyat li diu: “M’heu donat una gran alegria al veure que comencen les obres del taller..”. En una altra li comenta: “… el taller ha de ser un lloc de treball, de la màxima serietat en tot, com una cel·la de monjo… La gran vidriera que… permeti veure bé el paisatge…”.

Cartes a Joan Prats: “El taller està quasi acabat i quedarà molt bé…” (28 de juliol de 1948). “L’estiu vinent que tindré el taller arreglat, amb totes les coses populars, arrels d’arbre, pedres…” (22 d’agost de 1948).

El 1954 Miró compra “Son Abrines”, a Palma de Mallorca. Ha decidit que s’hi farà un taller. El 1959 comprarà “Son Boter”, la finca del costat. Als estius continuarà anant a Mont-roig. La casa la farà el seu cunyat Enric Juncosa Iglesias. També supervisarà la construcció del taller que farà Josep Lluís Sert. Miró li escriu (5 de novembre de 1954): “He mirat detingudament el plànol del taller sobre el terreny…”. En una altra (7 de juny de 1955) li diu que anirà molt bé que vingui a passar les vacances, “la teva presència els hi donarà un gran impuls…”. Finalment: “Aquest mes acaben els paletes, estarem tranquils!… podré començar a treballar…” (18 d’abril de 1957).

Joan Miró deia a la  “Gaceta ilustrada” (1968): “És la crida de la terra… Mont-roig – Palma. Jo sento Mallorca des que tenia dos o tres anys i m’enviaven a passar-hi el Nadal amb els meus avis… En mi va pesar molt Mont-roig. Mallorca és la poesia, és la llum… Fins que he arribat a establir l’equilibri entre Mont-roig i Mallorca no he entrat a la maduresa…”.

.

PLAFÓ

.

Text “Els Tallers de Miró: Mont-roig i Palma de Mallorca” de Martí Rom

.