85 – 4 DE JUNY DE 2015: DIA DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL

with No hi ha comentaris

El 27 de maig de 2014, el Govern de la Generalitat va declarar el 4 de juny “Dia de l’associacionisme cultural”. Es pretén instaurar una jornada que posi de relleu la força de l’associacionisme cultural de Catalunya: “L’associacionisme cultural engloba el conjunt d’entitats sense ànim de lucre que duen a terme activitats de promoció i difusió de la cultura en els seus diferents àmbits….  El moviment associatiu cultural té una importància i transcendència significatives i fa una aportació valuosa al conjunt de la societat…”. 

Des de la Generalitat s’impulsa, per primer cop aquest 2105, fer unes  jornades de portes obertes al voltant d’aquest dia. El Centre Miró s’hi ha adherit i ho farà el dissabte 6 i el diumenge 7 de juny de 2015.

La data, 4 de juny, rememora el mateix dia del 1864. Es va començar el IV Festival Euterpe, sota la direcció de Josep Anselm Clavé. Aquest festival fou un moment de màxima esplendor del moviment coral a Catalunya. Es van congregar uns 2.000 cantaires a Barcelona.

En aquest festival hi va participar la societat coral “La Céres” de Mont-roig. Es va crear el gener o febrer de 1863. Un text del “Diari de Tarragona”, del 21 de setembre de 1864 deia: “hemos tenido ocasión de observar la notable afinación y gusto con que cantan los coros de Montroig, no olvidaremos nunca lo fecunda que es en resultados para un pueblo la creación de una sociedad coral… Hemos querido felicitar a La Céres por el noble objeto que en Montroig se propone…”.

.

.