Des de l’agost del 2009 havíem estat preparant la celebració del Centenari de l’arribada de Joan Miró a Mont-roig (Veure el punt “37”).
Havíem fet gestions, amb l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, per aconseguir la imatge gràfica (logo) de l’esdeveniment.
També havíem iniciat contactes amb la Fundació Miró per poder organitzar conjuntament una exposició al Centre Miró amb obra del pintor. Vàrem acordar que seria d’escultura.
La Fundació Miró ens va posar com a condició que, tot i que les gestions les féssim el Centre Miró, la firma del conveni de col·laboració havia de ser amb l’Ajuntament. Així ho vam comunicar a l’alcalde Fran Morancho. Caldria nomenar un coordinador de l’ajuntament que facilités totes les gestions que teníem ben encarrilades.
Des d’un inici teníem clar que les despeses del Centenari havien de sortir del Centre Miró i de les gestions que aquest fes amb altres institucions de fora vila.
Tot anava avançant segons el previst: activitats i recerca de subvencions.
Però, a inicis d’octubre de 2010 vàrem començar a trobar alguns fets estranys de l’alcalde respecte al Centenari i el Centre Miró. Sense fer cap comentari previ, va nomenar una comissió de persones del poble que havien de supervisar el Centenari. Cal dir que no eren persones que s’havien significat prèviament el treball i estudi de la relació de Miró amb Mont-roig. Alguns, més aviat havien estat prou escèptics sobre la figura del pintor.
L’11 d’octubre l’alcalde ens va convocar, als representats del Centre Miró, a una reunió amb aquesta comissió. A partir d’aleshores, tot foren pals a les rodes.
Després d’unes quantes reunions, en la del 21 de desembre, l’alcalde Fran Morancho va decidir excloure al Centre Miró del Centenari Miró.
Començava una situació estranya i difícil. L’alcalde volia apropiar-se de les activitats del Centenari per tal de buidar el seu espai museístic per posar-hi l’exposició d’escultures (que d’amagatotis va anar a concordar amb la Fundació Miró) per tal de desallotjar el Centre Miró al acabar el Centenari.
A continuació teniu el text que vam publicar al “Ressò mont-rogenc” núm. 117 (1r trim. 2011), en el que es detalla com va anar tot aquest enrenou:
“La junta del Centre Miró de Mont-roig: informa sobre el Centenari Miró / Mont-roig (2011)”
També, en el mateix número, vam publicar un text curt on concretàvem quina era la nostra postura sobre la utilització de l’espai de l’Església vella com a allotjament del Centre Miró:
“La junta del Centre Miró, amb els seus actuals 106 socis, volem manifestar”
Dossier que es va lliurar a les institucions (entre d’altres a l’Ajuntament), a mitjans del 2010, preparat pel Centre Miró sobre el Centenari. Hi ha la relació dels actes i esdeveniments.
En resum:
“Escultures de Joan Miró”
“Els Artigas i Joan Miró”
“El Mont-roig del 1911”
“Caps de setmana mironians”
“Joaquim Gomis i Joan Miró”
“VI Cap de setmana mironià”
“Safatans a la Rambla (Barcelona)”
“El circ” d’Alexander Calder
“Mirant endins” (representació teatral per a infants de la companyia “Genovesa”)
“Acte / conferència a la Fundació Miró”
“Ballet “Ariel” (música de Robert Gerhard, dibuixos de Joan Miró i partint d’uns textos de J.V. Foix).