45 – RETIREN DEL CENTRE MIRÓ ELS “NINOTS MIRONIANS

with No hi ha comentaris

En el context de l’assetjament que va patir el Centre Miró del desembre 2010 al maig de 2011, va succeir la retirada dels Ninots mironians.

Recordarem que el 25 de febrer, l’Ajuntament treia una nota de premsa informant de la propera firma d’un conveni amb la Successió Miró per convertir el Mas Miró en un museu. Veure el punt “44”.

El 13 d’abril de 2011, la Junta de Govern local de l’Ajuntament va acordar que responen a una carta de la Successió Miró del 6 d’abril en que demanava la retirada del Ninots mironians, la brigada municipal procediria a fer-ho efectiu. Deien que era “una alteració de l’obra de Joan Miró”.

Un camió de l’Ajuntament amb una ordre de treball firmada per l’alcalde, Fran Morancho, se’ls va endur el dijous 28 d’abril de 2011.


Anteriorment, el juny de 2008, la Successió Miró ja van fer un intent demanant la seva destrucció. Aleshores, Miquel Anguera i Brú, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament (i alcalde quan va ser possible la creació del Centre Miró, el 2004), va poder aturar aquella petició amb l’argument que el “Ninots mironians” s’havien creat formant part del “Centenari Miró” (1993), que havien rebut el vist-i-plau de la filla del pintor, M. Dolors Miró i que constaven en el llibre d’actes del Centenari elaborat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Els “Ninots mironians” son el resultat d’un treball de Joan Baixas, Alfred Casas i Martí Doy, més els nens i nenes de Mont-roig que els van pintar al pati de l’escola el juliol de 1993 en una acció que, sens dubte, hagués entusiasmat Miró, i que ja formaven part del patrimoni i la cultura popular de Mont-roig.

El 4 de maig vàrem rebre una carta de l’Institut del Teatre en que demanaven la cessió dels Ninots mironians pel Museu de les Arts Escèniques. No va ser possible.

Veure l’apartat “Ninots mironians” d’aquest web.

Text “Els Ninots mironians” de Martí Rom publicat al “Ressò mont-rogenc” núm. 47 i 48 (4r trim. 1993 i 1r trim. 1994):

.

PREMSA “L’Ajuntament retira els Ninots mironians de l’església vella”. “El Punt” (29-04-2011)