49 – “D’UN ROIG ENCÈS: MIRÓ I MONT-ROIG” (1979)

with No hi ha comentaris

Aquest documental de Martí Rom es projectava continuadament al Centre Miró des de la seva inauguració el 2005. Són les imatges que hi ha de Miró parlant llargament en català. On el pintor parla detalladament de la seva relació amb Mont-roig. La seqüencia de Miró caminant lentament (i observant la seva obra) pel seu taller de Palma de Mallorca ha estat reproduïda en molts altres documentals.

En paral·lel a l’exposició “Joan Miró: l’escala de l’evasió” de la Fundació Miró de Barcelona, la Filmoteca de la Generalitat va dedicar unes sessions, el 25 d’octubre, amb el títol de “Joan Miró, tots els colors” a projectar diversos documentals sobre l’artista. A més dels de Pere Portabella i Català Roca s’hi va passar “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979) de Martí Rom.

No es la primera vegada que es projecta a la Filmoteca, abans ja s’havia fet el 29 de gener de 1986 i el 8 de febrer de 1997. També es va passar al Passatge del Crèdit, durant l’abril de 1983, davant d’on va néixer i viure Miró a Barcelona, dins dels actes dedicats per l’Ajuntament de Barcelona pel seu 90 aniversari. I a la Fundació Miró el 7 de febrer de 1980 i  permanentment en una de les seves sales d’exposicions a la primavera de 1989.

També s’ha passat a les televisions:  TVE a l’especial informatiu del 30 de desembre de 1983; i TV3 els 15 de febrer, 14 de març de 1985 i 12 d’agost de 1986.

Imatges d’aquest documental estan a incloses en d’altres, com darrerament en els que han fet la Tate Modern de Londres i la National Gallery de Washington per l’exposició  “Joan Miró: l’escala de l’evasió”.

.

“D’un roig encès: Miró i Mont-roig”: