51 – VISITA A L’EXPOSICIÓ DE LA FUNDACIÓ MIRÓ

with No hi ha comentaris

El dissabte 12 de novembre de 2011 el Centre Miró va organitzar una visita a l’exposició “Joan Miró: l’escala de l’evasió” que s’està fent a la Fundació Miró de Barcelona fins al 18 de març. Aquesta exposició anteriorment s’havia fet a la Tate Modern de Londres i després a la National Gallery de Washington.

Uns cinquanta mont-rogencs van poder veure la més completa exposició que sobre Miró s’ha fet des d’aquella del seu centenari, el 1993. Va ser una visita guiada de més de dues hores que va permetre entendre millor la component estrictament artística de la seva obra. Dins el considerable nombre de quadres exposats, vinguts d’arreu del món, cal destacar els que tenen una evident presència mont-rogenca. Per primer cop, vam poder veure junts els tres quadres sobre el Mas d’en Romeu: “La casa de la palmera”, “Hort amb ase” i “La rodera” (tots del 1918), el primer és la seva vista frontal, el segon des de ponent, tal com s’hi arriba des de la carretera de la mar, i el tercer és des del darrere, al barranc de la Pixerota. Aquest quadre és el més desconegut, s’ha exposat ben poc anteriorment i, fins no fa massa temps, quan es reproduïa era en blanc i negre. 

Completaven la sèrie mont-rogenca dues obres importants: “Mont-roig: poble i església” (1919) i “La masia” (1921-1922). La primera és l’únic quadre d’aquesta època que Miró no va voler vendre mai (encara ara està en poder de la família), ell volia conservar a prop seu aquesta vista de Mont-roig des del Primer Pont. La segona, “La masia”, és un quadre cabdal en la seva obra, és el resum de la seva vida al mas, a Mont-roig. És el quadre que va comprar Hemingway.

Aquesta sèrie acaba amb “Terra llaurada” (1923-1924), punt d’inflexió en la seva obra, on deixa de banda la vessant realista i detallista per iniciar el camí vers l’imaginari. Cal agrair a la Fundació Miró les facilitats donades per a una visita que fou un èxit.

.