76 – UN LLIBRE DE VICENÇ ALTAIÓ AMB MIRÓ, MONT-ROIG I MARTÍ ROM

with No hi ha comentaris

El 4 de gener de 2014 es va fer la presentació del llibre “Un traficant d’idees a les fronteres a l’art” de Vicenç Altaió, que fou comissari de l’Any Miró del 1993 i fins fa poc el director d’Arts Santa Mònica de la Generalitat.

L’epíleg del llibre, pàg. 386, es de la Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Miró de Barcelona.

A la pàg. 362 hi ha un text de quatre pàgines titulat “A la frontera d’un ROIG ENCÈS”, dedicat al llibre “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)” de Martí Rom (Arola Editors, 2012). Vicenç Altaió també va fer la presentació del llibre a Arts Santa Mònica de Barcelona, el 24 de maig de 2012, i l’article “El roig encès de Mont-roig” publicat a “El Punt Avui” (13-6-2012). Veure la notícia “59”.

Altaió va demanar a les persones que tenien textos dedicats en el llibre que li lliuressin una frase curta sobre els conceptes: “Tràfic / Idees / Fronteres / Art”. Es va publicar un opuscle amb aquestes frases que es lliurava el dia de la presentació. La corresponent a J. M. Martí Rom es: “Sempre he defensat el paper de l’intermediari en el món de la cultura, de l’art. Aquella baula entre l’espai dels creadors, en el sentit més estricte, i els receptors, els que (com ara es diu) consumeixen cultura. És el paper del “fronterer”, del que a vegades genera guspires d’una certa creació i sempre ajuda a (organitzar) la transmissió del fet cultural”. A l’entrada del llibre d’Altaió s’hi pot llegir: “Barcelona és un cementiri d’utopies i Catalunya un cobrellit de somnis no realitzats”. I el tancava: “En la cultura catalana igual que en la internacional, els artistes han trobat en l’originari l’originalitat”. Aquesta referència a l’originari és prou evident en l’obra de Miró, és Mont-roig, el nostre poble.

.

Text “A la frontera d’un ROIG ENCÈS” de Vicenç Altaió:

.