79 – UN QUADRE AMB “SAFATANS” DE MONT-ROIG, A LA FUNDACIÓ MIRÓ DE BARCELONA

with No hi ha comentaris

En el marc de l’exposició “Doble autorització” de Lola Lasurt de l’Espai 13 de la Fundació Miró de Barcelona, dins del cicle “Arqueologia preventiva” comissariat per Oriol Fontdevila, al matí del dissabte 3 de maig de 2014, el Centre Miró va fer  un quadre de “safatans”, (encenalls) tintats de colors, reproduint la muntanya de la Mare de Déu de la Roca.

Aquest quadre de “safatans” es va fer al pati de Llevant de la Fundació Miró, al costat del majestuós garrofer donat pel poble de Mont-roig el novembre de 1975. A la manera de com es fan els quadres mironians en els Caps de Setmana Mironians. Des del 2005, se n’han fet set edicions, amb un total de 228 reproduccions efímeres de quadres de Joan Miró i 57 aportacions d’artistes.

Al acabar, hi va haver un col·loqui a l’entorn de Joan Miró amb la participació de La Fundició (impulsors de l’Espai 14-15), Oriol Fontdevila (comissari), Lola Lasurt (artista), Roger Sansi (antropòleg) i membres del Centre Miró de Mont-roig.

Vam aprofitar per fer una fotografia a la Teresa i Angelina Rovira davant del quadre “Dona voltada d’un vol d’ocells en la nit” (1968). Aquest és l’encerat  (la lona on s’abocava el raïm dins del carro al veremar) que tenia el seu pare Eugeni. Explicaven a Martí Rom en el llibre “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l’oreneta (1930-1983)”: “Potser el moment en que el senyor Miro més xalava era quan es vermava. Era a principis de setembre. El raïm el recollíem amb senalles i portadores i ho abocàvem a un encerat (una lona) posat a dins d’un carro i quan aquest s’omplia el pare el duia al Sindicat del poble. De tornada al mas, aquell encerat calia netejar-lo amb aigua a la bassa i deixar-lo eixugar al sol. Un cop, el senyor Miró, va demanar al pare que li donés aquell vell encerat, mig apedaçat, que tenia penjat eixugant-se, que ja li compraria un de nou. Per endur-se’l cap a Palma de Mallorca va caldre fer venir uns fusters i fer-li un embalatge especial. Molts anys després, un cop visitant la Fundació Miró, el vam veure penjar en una de les sales…” (pàg. 272).

Veure notícia “77”.

.

Informació sobre l’acte:

.

PREMSA

.